Dutch Courage Graffix
Illustratie en Ontwerp
nieuws portfolio shop contact pers condities Website in English
<< terug naar pers
Ger Peters - Kustom Kulture Artist

door Eric Pellegrom

Veel mensen denken dat wanneer het gaat om de 'Kustom Kulture'-scene en alles wat daarmee te maken heeft, het beste nog steeds uit de VS komt. Ger Peters uit Heythuysen heeft Nederland echter op de 'Kustom-kaart' weten te zetten met zijn fraaie 'lowbrow'-illustraties die voor niets en niemand onderdoen!

Ger tekent al zo lang als hij zich kan herinneren. Zijn ouders kunnen zich (als bewijs) nog prima de wandtekeningen op het behang in zijn kamertje herinneren. Op de lagere school stond Ger al bekend als 'de jongen die zo goed kan tekenen'. Toch is hij pas de laatste tien jaar professioneel met illustreren bezig; eerst als technisch tekenaar bij een firma en de laatste periode als freelance grafisch ontwerper. Dat komt omdat hij er vroeger nooit aan dacht om met zijn hobby geld te gaan verdienen. Hij haalde redelijk goede cijfers op school en volgde dus een studie Commerciële Economie in plaats van de Kunstacademie, waar hij achteraf wellicht beter op zijn plaats was geweest.

Ed Roth
Het tekenen, dat hij van kinds af aan deed, is door de jaren heen zowat naadloos geëvolueerd in het artwork dat hij vandaag de dag presenteert. Dankzij de Amerikaanse invloed begon hij met het creëren van eigen Ed Roth-stijl monsters. Ook de airbrushes (murals) op de custom-vans in de jaren '80 inspireerden Ger. Via Amerikaanse magazines leerde Ger de hot rod & custom scene kennen en auto's zoals ZZ-tops rode Eliminator '33 Ford coupé spraken hem zeer aan. Geleidelijk verdiepte hij zich meer en meer in de Amerikaanse hotrodgeschiedenis en is de vijftiger/zestigerjarenperiode zijn favoriet geworden. In Holland is de hot rod scene nog niet echt ontwikkeld, omdat de wetgeving op dit gebied niet echt meewerkt.

Robert Williams
Veel Amerikaanse tekenaars hebben Ger beïnvloed. Zo zag hij jaren geleden een stuk op de televisie over een artiest uit L.A. die met een hot rod in de rondte reed. Het bleek om Robert Williams te gaan, de grondlegger van de Lowbrow Art en de man achter Juxtapoz Art & Culture Magazine. Ger was direct een groot fan! Andere voorbeelden zijn 'the usual suspects'; Ed Newton, Rick Griffin, Stanley Mouse, Ken 'Von Dutch' Howard en The Pizz. De laatste tijd heeft ook Peter Pontiac, een bekende Nederlandse tekenaar, grote invloed op Gers werk.

HAMB
Veel van Gers klanten komen uit Amerika. Op het Amerikaanse H.A.M.B.-forum (Hokey Ass Message Board) van het JalopyJournal.com is er iedere vrijdagavond een Art Show en daar heeft Ger met zijn digitale werk internationale bekendheid en faam gekregen. Het meeste van zijn werk bestaat vandaag de dag uit opdrachten die hij met behulp van de computer en een grafisch tablet realiseert. Hij maakt een ruwe schets die hij met behulp van een lichttafel inscant. Hierna bewerkt hij het geheel op de Mac in Adobe Illustrator maar soms ook in Photoshop of Painter. Natuurlijk is hij ooit begonnen met de traditionele technieken zoals airbrush, olie- en acrylverf. Hij zit er dan ook wel eens mee dat na al de uren die hij voor zijn scherm door heeft gebracht, het alleen maar een 'digitaal bestand' ergens in een 'digitale wereld' heeft opgeleverd.

'30 Coupe
Naast een 'gevlamde' Chrysler PT cruiser die als daily driver gebruikt wordt, heeft Ger al een poos een '30 A-Ford coupe in zijn garage staan. Een originele body op een reproductie-chassis uitgerust met een Chevy 350ci/TH350 combo. Hij verzamelt al jaren de ontbrekende delen om de rod in traditionele zestigerjarenstijl af te bouwen. Zijn prioriteit is echter zijn gezinsleven en het illustratiewerk, waar hij steeds meer (internationale) opdrachten voor krijgt.

Bij KR8 zijn we al lange tijd onder de indruk van Gers digitale illustraties en we kunnen alleen maar hopen dat men in Holland zelf ook doorkrijgt wat voor een talent we hier onder onze neus hebben. Meer werk op www.DutchCourageGraffix.com
KR8 februari 2013
KR8 pagina 1
KR8 pagina 2
KR8 pagina 3
KR8 pagina 4
KR8 poster
<< terug naar pers